Bagira barf

Miért térjünk át a nyersetetésre?

Miért térjünk át a nyersetetésre?

Ahhoz, hogy pontosan lássuk, miért érdemes áttérni a nyersetetésre, tisztában kell lenni a kutyák genetikájával. Az első, és legfontosabb, amit szinte mindenki tud:  hogy a kutya őse a farkas. Azzal azonban már kevesebben vannak tisztában, hogy a farkasok és a házi kutyák genetikai hasonlósága körülbelül 98-99% közötti, ami azt jelenti, hogy a két faj genetikailag nagyon közel áll egymáshoz.

Az emberi beavatkozás és a háziasítás során néhány gén változhatott vagy módosulhatott, de a kutyák és a farkasok közötti genetikai hasonlóság még mindig meghatározó.


A farkast sosem látod tápot enni, akkor mi miért várnánk el a kutyánktól, hogy ultrafeldolgozott ételt egyen?


A kutya további jellemzője, hogy ragadozó. Fogazata kifejezetten a ragadozó életmódhoz van kialakítva, hiszen rendelkezik éles metszőfogakkal az étel megrágásához és széttépéséhez, valamint hegyes karmokkal a zsákmány megfogásához. Az emésztőrendszer is a húsevő életmódhoz igazodik, és hatékonyan tudja lebontani és megemészteni a húsból származó tápanyagokat.


Fontos még arra is kitérni, hogy bár a kutya termel amiláz enzimet, a mennyisége alacsonyabb, és az emésztőrendszerében nem található meg olyan jelentős mennyiségben, mint az emberi emésztőrendszerben. Emiatt a kutya nehezebben emészti meg a keményítőt és a szénhidrátokat, és kevésbé hatékonyan hasznosítja ezeket az energiává alakításhoz.


Tehát, ha a kutyák nem megfelelően emésztik meg a szénhidrátokat, akkor mégis miért van a legtöbb tápban magasszámú szénhidrát? A válasz egyszerű: mivel a szénhidrátok olcsó töltőanyagként szolgálhatnak, ezért csökkenthetik a gyártók az előállítás költségeit.


És a plusz 1 indok: a nyersetetés számomra legmegnyugtatóbb előnye, hogy pontosan tudom, mit eszik a kedvencem. Friss, jó minőségű húsokat, friss zöldséget és gyümölcsöt és természetes táplálékkiegészítőket.

A nyersetetés előnyei:

Pálinkás Petra

augusztus 10, 2023

Miért térjünk át a nyersetetésre?

Pálinkás Petra

augusztus 9, 2023

Solverwp- WordPress Theme and Plugin